Sulje
Hae sanalla:
 

uratarinat

Meillä voi työskennellä monipuolisissa tehtävissä. Tutustu Optiplanilaisten uratarinoihin.

Salmela-tarina-590.jpg

Tiina

Olen Tiina Salmela, nuorempi sähkösuunnittelija Optiplanin Oulun yksiköstä. Töihin saavuin kesäkuussa 2016 eli vasta hetken olen ehtinyt tutustua sähkösuunnittelijan tehtäviin. Suurin osa töistäni on avustavia tehtäviä, mutta sopivissa määrin olen saanut pohdiskella asioita itseksenikin.

Sähkösuunnittelijoita on Oulussa tällä hetkellä neljä. Jokainen tekee kokemustasonsa mukaisesti, kuitenkin “kaikki tekevät kaikkea”-periaatteella eli jokaista sähkö- ja telejärjestelmien osa-aluetta opetellen.

Opiskelin sähköistä talotekniikkaa Oulun ammattikorkeakoulussa. Alavalinta oli aluksi hieman hukassa, mutta koulutusopasta selatessani talotekniikka vaikutti kiinnostavalta. Sähkö valikoitui kuvioihin vasta ensimmäisen lukuvuoden aikana, kun sähköosasto tuotiin takaisin koulutustarjontaan. Tekniikka on kiinnostanut aina ja suvustakin insinöörejä löytyy, joten yllätykseksi alavalintaa ei voi kutsua.

Työssäni parasta on uuden oppiminen ja luonnollisestikin ne hetket, kun kokee onnistuvansa. Haasteitakin toistaiseksi riittää, kun kokemusta on vasta vähän. Innostus kuitenkin kompensoi puuttuvaa taitoa ja työympäristössä on puitteet jatkuvalle kehitykselle.

Optiplanilla työskentely on mukavaa. Työ on ennen kaikkea toimeentuloa varten, mutta onhan se erityinen plussa, jos voi sanoa viihtyvänsä töissä ja tykkäävänsä siitä, mitä tekee. Toistaiseksi motivaatiota ei ole tarvinnut erikseen etsiä, vaan se on löytynyt tekemisen kautta hyvinkin helposti.

Optiplanilla arvostan eniten vallitsevaa ilmapiiriä. Suoraan koulunpenkiltä saapuva nuori naisihminen voisi aiheuttaa ennakkoluuloja, mutta täällä on otettu lämpimästi vastaan. Työkaverit ovat mukavia ja jaksavat aina neuvoa kiperien tilanteiden äärellä.

Vapaa-ajastani suurimman osan vie hevoseni ja siinä ohessa pidän erilaisista urheiluharrastuksista sekä kavereiden kanssa oleskelusta. Myös käsityöt, piirtäminen ja luonnossa kuljeskelu ovat mieleeni, jos erityisesti sattuu luppoaikaa löytymään. Ajatustyötä tekevänä koen, että fyysisemmät aktiviteetit vapaa-ajalla lisäävät työssä jaksamista huomattavasti. Arki on varsin vauhdikasta, mutta mukavien askareiden äärellä lievä vauhtisokeus lienee sallittua.

Antila-tarina-590..jpg

Jari

Olen Turun toimiston arkkitehtien ryhmäpäällikkö. Valmistuin arkkitehdiksi Tampereella TTKK:sta v. 1985. Olin siinä vaiheessa jo työskennellyt muutaman vuoden, ensin Tampereen kaupungilla erilaisissa kaavoitustehtävissä ja sitten Turussa kahdessa arkkitehtitoimistossa. Opinnoissa suoritin sekä rakennussuunnittelua että kaavoitusta pitkänä oppimääränä, mutta työtehtävissä rakennusten suunnittelu tuntui innostavammalta.

Optiplaniin hain ja pääsin v. 1991, hetkellä jolloin rakentamisessa alkoi syvä ja pitkä lama-aika. Viiden ensimmäisen vuoden aikana ei ollut yhtään rakennettavaa kohdetta. Tosin erilaisten ideoiden ja luonnosten kehittely tyhjille tonteille ja alueille oli mielenkiintoista ja kehittävää. 1990-luvun aikana alkoi myös ns. Business Parkien aika. Varsinkin pääkaupunkiseudulla oli kova kysyntä joustavista, erikokoisista toimistotiloista. NCC Property Developmentin ja Optiplanin kehittämä konsepti koostui usean talon toimistotilakeskittymistä sisältäen erilaisia oheispalvelutiloja. Business Parkien suunnittelu antaa hyvän näköalapaikan yritysmaailman sisälle, sillä alueiden ja rakennusten yleissuunnittelun lisäksi erikokoiset liikehuoneistot räätälöidään yritysten toimintatapojen ja toiveiden mukaisiksi.

Turun arkkitehdit suunnittelevat koko ajan myös asuntotuotantoa. Pääasiassa asuinkerrostaloja, mutta myös rivitaloja sekä kytkettyjä pientaloja. Yhdessä NCC:n kanssa on kehitetty esimerkiksi kivi- ja puurakenteisten, autokatoksella kytkettyjen erillistalojen konsepti. Asuntosuunnittelua olemme tehneet suureen osaan Etelä- ja Keski-Suomen kaupungeista. Tärkeä osa työni sisältöä onkin yhteistyö uusien asiakkaiden, viranomaisten ja loppukäyttäjien kanssa. Asuntosuunnittelussa prosessin kulku kaavoituksesta suunnittelun ja rakentamisen kautta toteutuneeseen rakennukseen ja ympäristöön on näkyvä, konkreettinen osa työnkuvaani. Kaiken läpi kulkevan punaisen langan päässä on aina asukas, ja seuraavat asukkaat. Mielestäni tämä on hyvin ymmärretty Optiplanissa.

Optiplanin työympäristön vahvuus on mielestäni yrityksen monikerroksisuus. Minun tapauksessani lähimpänä oma pienehkö työporukka, arkkitehtitoimisto Turussa, sitten laajempi työyhteisö Turun muiden suunnittelijoiden kanssa sekä lopulta Helsingin, Tampereen ja Oulun vastaavat toimistot, joiden kanssa suunnitteluyhteistyö on jokapäiväistä. Useimmissa projekteissa on suunnittelijoita eri paikkakunnilta ja videoyhteydet sekä yhteiset kokoukset tuottavat uusia tuttavuuksia projektista toiseen.

Kero-2-tarina-590.jpg

Kristiina

Olen Kristiina Kero ja toimin LVI-suunnittelijana Optiplanin Tampereen toimistolla. Tulin Optiplanille kesätöihin vuonna 2007 reilu parikymppisenä tekniikan ylioppilaana, ja kuten työvuosista voi päätellä, olen viihtynyt täällä hyvin :)

Opiskelin Tampereen teknillisessä yliopistossa pääaineena talotekniikkaa ja sivuaineena rakennustekniikkaa. Vuosina 2009 ja 2010 tein kandidaatintyöni ja diplomityöni Optiplanille asuinrakennusten sisäilmastoon ja energiatehokkuuteen liittyen. Diplomi-insinööriksi valmistuin vuonna 2010.

Valmistumisen molemmin puolin olin Optiplanin töiden ohessa parisen vuotta töissä TTY:llä tutkijana Rakennustuotannon ja talouden yksikössä rakentamisen tietotekniikan tutkimusryhmässä. Tämän jälkeenkin olen pitänyt TTY:llä luentoja pari kertaa vuodessa lähinnä LVI-suunnitteluun ja mallintamiseen liittyen. TTY:n työkuvion lisäksi erilaiset osa-aikatyöjärjestelyt niin opiskeluaikana kuin perhevapaidenkin vuoksi ovat aina onnistuneet Optiplanilla joustavasti ja hyvin.

Olen tehnyt lähinnä asumisen puolen LVI-suunnittelua uudisrakentamiskohteisiin, mutta olen ollut mukana myös muutamissa korjausrakentamishankkeissa. Viime vuosina suuri osa kohteista on suunniteltu mallintamalla. Optiplanilla LVI-suunnittelua tehdään pääasiassa projektikohtaisesti valituissa tiimeissä, ja tehtävät jaetaan usein tekniikoittain (LVIAJ).

Tampereen toimistolla meillä on mukava porukka. Monet suunnittelukohteistamme ovat kokonaissuunnitteluhankkeita, jolloin kaikki tai osa kohteen muista suunnittelijoista istuu viereisissä loosseissa tai pikaviestin päässä Optiplanin toisessa toimistossa. Ja vaikka suunniteltaisiin eri kohteita, saa yleisiin toista suunnittelualaa koskeviin kysymyksiin aina vastauksen omalta toimistolta :)

Lahti--tarina-590.jpg

Timo

Olen Timo Lahti ja työskentelen Optiplanin korjausrakentamispalvelussa rakennetekniikan ryhmäpäällikkönä. Aloitin urani NCC-konsernissa 2009 työnjohtopuolella, josta siirryin Optiplanin rakennesuunnittelupuolelle 2012 valmistuttuani insinööriksi. NCC-konsernissa sisäiset siirrot ja urakehitys toimivat mielestäni erittäin saumattomasti kumpaankin suuntaan. Seuraavat kaksi vuotta tein työpäivien jälkeen kaksi lasta ja täydensin koulutustani diplomi-insinöörin tutkinnolla. Elämäni ainoa ammatillinen syrjähyppy tapahtui vuonna 2014 vietettyäni kaksi vuotta toisessa suunnittelutoimistossa siltasuunnittelun parissa. 2016 palasin vanhan isäntäni luokse nykyiseen toimenkuvaani. Tästä johtuen minua voitaneen kutsua PaMu:ksi, paluumuuttajaksi.

Työ rakennusalalla on ollut minulle lähes aina itsestäänselvyys. Aikoinaan vastasin Optiplanin työhaastattelussa kysymykseen, miksi olen tällä alalla: ”koska vanhempani ostivat minulle liikaa legoja, kun olin pieni” (nyt lapseni leikkivät muuten niillä samoilla legoilla). Lisäksi korjauspuoli ja vanhat rakennukset ovat aina kiinnostaneet minua ja korjaussuunnittelu tarjoaa myös ammatillisesti paljon haasteita. Korjauspuolella työkantamme koostuu pienistä laajennuksista ja linjasaneerauksista suuriin konversiohankkeisiin sekä arvokiinteistöjen perusparannuksiin. Työhöni kuuluu usein ratkaisujen löytäminen ongelmiin, joihin ei ole selviä oppikirjaratkaisuja – ja juuri tästä nautin työssäni. Tässä konsernissa vastuuta saa sen mukaan mitä on valmis ottamaan ja mihin kyvyt riittävät ja sopivia kykyjä löytyy käytännössä jokaiselle.

Suunnittelu- ja esimiestehtävien ohella helmiä työssäni on yhteistyö muiden paikkakuntien toimistojemme kanssa sekä yhteistyö NCC:n tuotantopuolen kanssa. Lisäksi työilmapiiri on aivan mahtava. On hienoa päästä päivittäin työpaikkalounaalle mukavien ihmisten kanssa, tai siis brunssille, kuten meidän työporukassa sitä kutsutaan. Siviilin puolella työelämääni täydentävät tietenkin pienet lapseni sekä musisointi. Tällä hetkellä ykkössoittimeni on viulu ja vahvuutenani irlantilainen pubimusiikki.

rantanen_tarina.jpg

Anastasia

Katso Anastasian video.


Sinisalo-tarina.jpg

Niklas

Katso Niklaksen video.

Kerro kaverille
Kerro kaverille

Kerro kaverille

Tahdot kertoa ystävällesi sivusta "Uratarinat."

Ystäväsi sähköpostiosoite

Oma sähköpostiosoitteesi

Viestisi


 

Sivun alkuun